Poznaliśmy wyróżnionych w konkursie „Laur Konserwatorski 2022”
Powrót
Aktualnosci Laur Konserwatorski
Data publikacji: 27 May 2022

Dr hab. Monika Bogdanowska, Zastępca Dyrektora Narodowego Instytutu Dziedzictwa wzięła udział w uroczystym wręczeniu wyróżnień tegorocznej edycji konkursu Lubelskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków pn. „Laur Konserwatorski 2022”.

Konkurs organizowany jest corocznie pod patronatem Generalnego Konserwatora Zabytków, Wojewody Lubelskiego i Marszałka Województwa Lubelskiego. Jego celem jest wyróżnienie realizacji konserwatorskich. Przyznana nagroda jest formą promocji dobrych wzorców realizacji prac przy zabytkach i adaptacjach oraz docenienia dbałości o ich właściwe utrzymanie i zagospodarowanie.

W bieżącej edycji wyróżnienie otrzymało czterech wzorowych gospodarzy – właścicieli zabytków:

  • Parafia rzymskokatolicka pod wezw. św. Jakuba Apostoła przy ul. Głuskiej w Lublinie – za realizację prac konserwatorskich i restauratorskich przy wystroju malarskim wnętrza kościoła;
  • Gmina Puchaczów – za prace konserwatorskie i restauratorskie przy dworze Lachertów w Ciechankach Łańcuchowskich;
  • Parafia rzymskokatolicka pod wezw. Przemienienia Pańskiego w Tarnogrodzie – za prace konserwatorskie i restauratorskie przy wystroju i wyposażeniu kościoła parafialnego w Tarnogrodzie;
  • Gmina Rybczewice – za prace konserwatorskie i restauratorskie przy dworze w Rybczewicach.

Podczas uroczystości dr Jarosław Sellin, Wiceminister Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Generalny Konserwator Zabytków, wręczył osobom zasłużonym w społecznej opiece nad dobrami kultury odznaki “Za opiekę nad zabytkami” przyznane przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.
Cenioną w środowisku konserwatorskim odznaką resortową uhonorowani zostali: Aneta Filip, Agnieszka Gąska, Teresa Kot, Bożenna Maria Pachuta–Madejska, Krzysztof Adamczuk, Piotr Dreher, Adam Paweł Grzesiuk, Stanisław Gołębiowski, Marek Jamroz, Krzysztof Władysław Madejski, ks. Zbigniew Pietrzela, Marian Stadnik, ks. Łukasz Trzciński i Tomasz Zając.

Skip to content